Hei og velkommen til Kyttari. Denne matbloggen har vært i tankene mine i en lang stund nå, men jeg har ikke helt fått begynt på den – før nå.
Jeg er halvt gresk, har tilbrakt hver sommer i Hellas helt siden jeg kom til denne verden. Jeg kan ikke si for sikkert om det var der jeg ble interessert i å lage mat, men jeg vet at det greske kjøkkenet og de Middelhavske smakene er noe jeg alltid tenker på med stor glede. Derfor føles det helt riktig å oppkalle denne matbloggen etter mitt greske mellomnavn, Kyttari. Alle de fantastiske og sinnsykt gode smakene og ingredienssammensetningene fra Middelhavet har lært meg så utrolig mye om hvordan å tilberede god mat og hva mat kan bety både i hverdagen og i en større sammenheng.
KYTTARI vil bli et sted der du kan finne enkle, smakfulle og sunne oppskrifter, ofte inspirert av Hellas og resten av Middelhavet, men ikke alltid. Jeg forsøker å bruke økologiske ingredienser så ofte det lar seg gjøre og prøver å lage retter som bugner med smak uten å bruke så altfor mange ingredienser.
Sommer for meg betyr Hellas. Det betyr sterk sol som føles fantastisk på kroppen og et ubeskrivelig fint lys som gir så mye glede. Det betyr salt hår fra å ha badet i havet. Å ha all tid i verden til å lese en bok i skyggen eller bare høre på folk som snakker gresk rundt seg. Og det betyr gresk mat. Hver dag, til hvert måltid. En typisk tavernalunsj eller middag er ikke helt komplett uten en gresk salat, i hvert fall ikke for meg. Den er så enkel å lage, og oppsummerer et helt liv av sommerminner i en eneste bit. En gresk salat er imidlertid ikke bare for sommermånedene, men passer godt til måltider hele året rundt. Likevel føles det som det passer å starte med den i dag, hvor solen skinner så fint og lyst i Oslo og minner om late sommerdager.
I noen tilfeller kan kan man få servert en gresk salat med ingredienser som ikke hører til i den, som salatblader eller revet gulrøtter. Den klassiske greske salaten, eller xoriatiki, inneholder friske tomater, agurk, grønn paprika, rødløk, sorte oliven og et fint stykke feta. Man smaker til med olivenolje, eddik og oregano, samt salt og pepper. Noen ganger er det kapers oppi også. Og det er det. Så er det nesten bare å kutte i vei, men bare nesten. Agurken må skrelles først og rødløken må legges i en skål med lunkent vann og salt etter den er kuttet opp. Så er det bare å sette den sammen, enkelt som bare det. Følg meg forresten gjerne på instagram på @kyttari og på bloglovin’.
- 4 tomater
- 1 agurk
- 1 grønn paprika
- ½ rødløk
- 15 sorte oliven
- 1-2 ss kapers (valgfritt)
- 200 gram feta
- Olivenolje
- Eddik
- Oregano
- Salt
- Pepper
- Skjær den halve rødløken i tynne, lange strimler og legg oppi en skål med lunkelt vann og 1-2 teskjeer med salt. La stå sånn i i hvert fall 15 minutter mens du forbereder resten av ingrediensene.
- Skjær tomatene i mellomstore, ujevne båter.
- Fjern frøene fra paprikaene og hakk i mellomstore skriver, omtrent 2 cm lange.
- Skrell agurken, del den i to på langs og skjær biter på omrent 1 cm.
- Ha tomat, agurk og paprika oppi en salatbolle.
- Sil av vannet til rødløken, ha oppi salatbollen.
- Ha sorte oliven oppi bollen, disse kan enten legges oppi hele, eller kuttes i to.
- Strø over litt salt og pepper og bland ingrediensene i salatbollen sammen. Bryt fetaene i mindre biter og legg oppå salaten.
- Smak til med olivenolje, litt eddik og oregano.
- Avslutt med å strø kapers på toppen, om dette er ønskelig.
* Den oppkuttede rødløken legges i vannbad for å fjerne den aller skarpeste løksmaken.
* Jeg anbefaler å bruke greske oliven fra Kalamata. De er saftige, samt gode og runde i smak, og passer perfekt til gresk salat.
Pingback: TZATZIKI()